TOMISTYLE - Evenimente Constanta, Beauty Constanta, Mamici Constanta, Fotograf Constanta, Bloguri Constanta
Drob, cozonac, pască, friptură, maioneză, grătar, prăjituri, vin, țuică, cafea…. După câteva zile de răsfăț mult așteptat, începi să te întrebi oare cât de adevărate sunt articolele despre detoxifiere și ce altă dietă să începi luni. Nu ai chef de restricții, însă nu vrei ca ceea ce vezi în oglindă să-ți amintească despre tot ce ai mâncat în această mini-vacanță. Vrei să păstrezi amintirile plăcute, nu colăceii. Hmm... să nu mai vorbim de colăcei… Gata, de luni țin dietă!
Am o veste bună pentru tine. Acel regim alimentar teribil de strict pe care ai pus ochii e mai puțin necesar decât ai crede. Te-ar ajuta, mai degrabă, să faci câteva modificari strategice și nedureroase stilului tău de viață. Am o veste și mai bună. Atunci când învățăm să integrăm anumite obiceiuri sănătoase, pe care să le practicăm în mod constant, corpurile noastre își revin mult mai rapid dupa fiecare escapadă de acest gen. Organismele noastre au minunata proprietate de a-și dori să ne mențină sănătoşi, de aceea ne ajută, pe cât este posibil, să obținem acea stare de bine la care visăm.
De fiecare dată când crezi ca te-ai îmbarcat singură pe drumul hai să revin la greutatea de dinainte de sărbători, de fapt nu esti singură, ai întregul Univers al corpului tău alături de tine. Este valabil inclusiv pentru cele care trăiesc cu convingerea ca trupurile lor le urăsc și le sabotează. Nimic nu este mai departe de adevăr. Spun asta prin prisma unei ființe care s-a luptat cu propriul corp pentru mai mult de 10 ani. Abia atunci când am încetat să mă lupt cu corpul meu am aflat că am fost întotdeauna în aceeași echipă!
Nu poți trece direct de la dezechilibrat la optim, de la bolnav la sănătos, de la grăsuță la slabuță, dar poți începe chiar azi prin a construi fundația pe care să poți clădi. Urmatorii pași depind de tine.
Vorbind de pași…
Obiceiul No.1 – Plimbă-te cât mai mult!
Primul obicei pe care să-l adopți după o perioadă de sărbători prelungite este să începi să faci mișcare. Nu e neapărat nevoie să mergi la sală. Amintește-ți care e modul primordial de a face mișcare. E destul dacă mergi pe jos. E frumos afară. Copaci de tot felul încă mai sunt înfloriţi, iar verdele lor este în acel moment minunat când ai impresia că poți găsi luminițe printre frunze. Marea e încă limpede şi curată, plajele încă neumblate. Alege locuri pe care le-ai vazut de 1000 de ori sau nu le-ai vazut deloc, distanțe scurte sau lungi. Mergi singură sau împreună cu familia. Nu sta în casă, plimbă-te!
Obiceiul No.2: Hidratează-te suficient!
Sunt mari șanse ca după câteva zile de vacanță sa fii mai mult sau mai puțin deshidratată. Ieșirea din rutină, întâlnirile în familie, alcoolul și cafeaua ne ajută să uităm de nevoia fundamentală a corpului de a fi hidratat în mod suficient. Primele simptome ale deshidratării sunt: stările de somnolență, senzația de sete, gura uscată, amețeala, durerile de cap, urina închisă la culoare și constipația. Deshidratarea ne afectează în mai multe moduri decât ne putem imagina, de aceea efortul de a bea suficientă apă este mai mic decât efortul de a face față simptomelor neplacute ale deshidratării.
Soluția e simplă: bea mai multa apă! Nu e obligatoriu să intri în calcule complicate pentru a afla care este necesarul optim pentru tine. Pentru majoritatea oamenilor, acei 2l de lichide recomandați sunt suficienti. Putem include aici ceaiurile, limonada, fresh-urile, dar și ciorbele.
Carina Badea www.projectfit.ro este coach în schimbare de comportament alimentar, nutriţionist şi specialist în nutriţie sportivă vegetariană şi vegană şi de astăzi îi veţi găsi sfaturile valoroase şi în paginile Revistei TomiStyle.
Obiceiul No.3: Mănâncă mai multe legume!
Uite AICI un material mai mult decât folositor! Avem și aici un minim recomandat pentru consum, și anume de 3 porții pe zi. O porție de legume este de mărimea pumnului tău închis. După o perioadă în care ai făcut excese alimentare, poți crește acest necesar. Dublează, chiar triplează, dacă ai curaj. Legumele te vor ajuta, aducându-i corpului tău nutrienții necesari atât pentru funcționarea optimă, cât și pentru procesele de reparare și detoxifiere de care e nevoie după o perioadă de excese. Legumele conțin fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți. Adaugă o mână de spanac în omleta de la micul dejun, niște legume gătite minim la prânz și fă-ți o salată mare de legume proaspete la cină.
Obiceiul No.4: Folosește-te de bonus-uri!
Există alimente care pot fi adăugate cu ușurință oricărei mese, pentru a le crește conținutul de nutrienți, proprietățile antioxidante și antiinflamatoare și a le face mai hrănitoare, sățioase și gustoase. Acestea sunt: plante aromatice (pătrunjel, busuioc, rozmarin, turmeric etc), superalimente (spirulina, kelp, pudra de orz verde, fulgi de drojdie inactivă), dar şi semințele de chia, in, susan, dovleac, cânepă, uleiul de in, măslinele și avocado, nucile, alunele de padure, sucul proaspăt de lămâie și ceaiul de ghimbir.
De acelaşi autor:
Cum să ai o Primăvară Bogată în Nutrienţi?
Obiceiul No.5: Ia o pauză de la dulciuri, prăjeli și alcool!
Dacă vei urma pașii de mai sus, îi vei da corpului tău şansa de a obține resursele de care are nevoie pentru a-și revini repede și eficient. Încă un mod prin care ai putea să-l ajuți este să renunți pentru o perioada la alimentele puternic procesate, bogate în grăsimi animale și grăsimi trans, prăjite în mult ulei, bogate în zahăr, făină albă și alcool. Poți alege să faci o astfel de pauză pentru următoarele 30 de zile. Dacă nu reușești să renunți la ele complet, propune-ți să le eviți primele 2 săptămâni, iar apoi să le consumi o data sau de 2 ori pe săptămână.
Ai mâncat, ai băut, te-ai bucurat de oameni, iar acum te bucuri de câteva kilograme în plus. Totuși, nu e necesar să-ți pui desaga în cap și nici să îți promiți că e ultima dată când mai faci așa ceva. Dă-ți timp și ai răbdare cu tine. Cu toții facem orgii alimentare din când în când. Dacă vei reuși să construiești obiceiurile sănătoase enumerate mai sus, vei putea clădi o baza pe care să poți face astfel de experimente, fără să te dea peste cap prea mult. Cu cât vei reuși să aplici aceste sfaturi mai des, cu atât vor reuși mai puțin să te dezechilibreze cele câteva zile de excese alimentare. Câștigă corpul tău, câștigi și tu!
Posted by Carina Badea pentru TomiStyle
Sursă foto: Pexels.com
3 mai 2019
-
Hits: 2721