TOMISTYLE - Evenimente Constanta, Beauty Constanta, Mamici Constanta, Fotograf Constanta, Bloguri Constanta
Cancerul la sân afectează sănătatea şi vieţile multor femei. Pe cât de des întâlnit este în zilele noastre, acest flagel nu mai este considerat "fără de scăpare" precum odinioară. Acum există metode de depistare din stadiile incipiente, când poate fi tratat sau extirpat la timp.
Începe prin grija pentru propriul corp şi un autocontrol al sânilor o dată pe lună. Palpează sânii şi fii atentă dacă sesizezi noduli, umflături sau alte modificări. Inspectează-ţi sânii, iar dacă descoperi:
- prezenţa unor umflături ale sânului
- o sensibilitate la atingere a sânului
- modificarea formei sau conturului sânului
- iritaţii, înroşiri ale pielii sânului, mâncărimi
- secreţii mamelonare
- înăsprirea şi descuamarea mameloanelor
- durere localizată, care nu dispare in timp
atunci mergi la un control.
Chiar dacă nu ai motive vizibile/ palpabile de îngrijorare, dar cu atât mai mult dacă ai, ar trebui să mergi anual la un control de specialitate. Dacă ai între 20 şi 40 de ani este recomandat să faci mai întâi o ecografie mamară, iar dacă ai peste 40 de ani trebuie mai întâi să faci o mamografia mamară.
Trebuie să recunosc că înainte de a merge la control nu ştiam exact că mamografia şi ecografia sunt doua proceduri diferite. Ecografia de sân sau ecografia mamară foloseşte undele sonore pentru a oferi o imagine a ţesuturilor din interiorul sânului (la fel cum se procedează la ecografia femeilor însărcinate). În timpul ecografiei mamare nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiaţii potenţial nocive. Nu este o procedură dureroasă. Imaginea ţesutului mamar poate fi vizualizată pe un ecran şi poartă denumirea de sonogramă sau scanare cu ultrasunete. La sfârşitul consultului, care durează 15-20 minute, veţi primi câteva cadre imprimate şi o descriere în scris a situaţiei descoperite, cu recomandări de tratament sau intervenţii necesare.
Mamografia este un examen radiologic al sânilor, metoda principală de screening pentru depistarea cancerului la sân. Examenul de la mamografie este întotdeauna bilateral şi comportă cel puţin două clişee (faţă şi profil) ale fiecărui sân, uneori trei (un clişeu oblic, care să permită explorarea scobiturii axilare). Radiologul aşează pacienta în faţa aparatului şi, înaintea fiecărui clişeu, îi comprimă sânul pacientei între placa port-film şi o placă transparentă. Este o procedură puţin dureroasă, dar suportabilă. Rezultă imagini din care un medic specialist poate lua informaţii despre problemele sânilor.
Ecografia costă între 150 şi 210 ron, iar mamografia între 185 şi 300 ron şi pot fi făcute la majoritatea marilor clinicilor din Constanţa. Există şi varianta când mamografia poate fi făcută şi gratuit (la Pozimed) în baza unei trimiteri de la medicul de familie, însă este o listă de aşteptare de 3-6 luni.
Maria Epuraş este blogger la www.urbnstyle.ro şi Manager General la Agenţia de Turism www.MariaTa.ro, în cadrul căreia se organizează plimbări cu velierul şi cursuri de navigaţie cu motor şi vele.
Cum am ajuns eu la control? Anul trecut a circulat pe reţelele sociale Campania Colorăm România în roz, o campanie dedicată femeilor pentru a le ajuta să se programeze gratuit pentru un control al sânilor. Sustrag din descrierea campaniei: Toată lumea ştie că în ziua de azi, cancerul de sân poate fi tratat cu succes dacă e descoperit la timp. Puţine femei merg însă de bunăvoie la control. Aşa că ajută-le pe cele dragi din viaţa ta să trăiască o viaţă liniştită în continuare. Fă-ţi şi fă-le şi lor o programare la o ecografie mamară! Noi te ajutăm cu formalităţile, tu trebuie doar să ai grijă să vă prezentaţi la programare.
M-am înscris în această campanie şi făcusem o programare anul trecut, dar am fost contactată abia acum o luna, în februarie. Pentru că nu mi s-a confirmat programarea la vremea respectivă, am presupus că nu s-a putut la acea dată, dar am aşteptat, totuşi, răspunsul lor. Ulterior, am fost contactată pentru a alege o alta dată pentru programare, anul acesta. În prezent, această campanie este încheiată, toate cele 1000 de locuri pentru ecografii mamare fiind ocupate. Revenind la experienţa mea, ni s-au dat 3 variante de clinici dintre care sa alegem. Spun alegem pentru că am fost împreuna cu mama mea. Doctoriţa ne-a făcut la fiecare o ecografie mamară şi ne-a recomandat ce paşi să urmăm în continuare. Mie (36 ani) mi-a identificat niste problemuțe, însă nimic grav, ci specific vârstei,şi mi-a recomandat să revin anual la control. Mamei (62 ani) nu i-a găsit nimic în neregulă în urma controlului respectiv. I-a recomandat, însă, să facă şi o mamografie. Iar de curând, mama a fost şi a făcut şi totul este în regulă.
De acelaşi autor:
Recomand tuturor femeilor să facă un control al sânilor şi să le ia cu ele la control şi pe cele dragi, fie din familie sau prietene. Sănătatea este foarte importantă, trebuie să avem grijă de ea, de corpul nostru! Mulţumim echipei din cadrul campaniei Colorăm România în roz, fără de care nu cred că aş fi realizat importanţa acestui control! Sper ca aceste informaţii să ajungă la cât mai multe femei, să meargă la control si sa aiba rezultate bune, lipsite de probleme!
Campania a fost făcută de FABC www.fabc.ro - Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Posted by Maria Epuraş pentru TomiStyle
Sursă foto: Pinterest
Sursa definiiţilor medicale: sfatulmedicului.ro
Sursă specializată de informaţie: www.invingemcancerul.ro
22 martie 2019
-
Hits: 3173