TOMISTYLE - Evenimente Constanta, Beauty Constanta, Mamici Constanta, Fotograf Constanta, Bloguri Constanta
Începutul primăverii ne trezeşte întotdeauna dorința de schimbare, de reînnoire, de creștere. Însăşi aerul primăverii ne aduce aerul schimbării. Ne dorim să ne mișcăm mai mult, să fim mai activi, vrem să ne ajutăm organismele să fie mai sănătoase. Şi cum alimentele pe care le-am consumat pe timpul iernii (în mare parte, proteine și grasimi) ne-au lăsat, poate, cu câteva kilograme în plus, acum apare și dorinţa de a arăta mai bine până la vară.
Carina Badea www.projectfit.ro este coach în schimbare de comportament alimentar, nutriţionist şi specialist în nutriţie sportivă vegetariană şi vegană şi de astăzi îi veţi găsi sfaturile valoroase şi în paginile Revistei TomiStyle.
Verdele și culorile ce reînvie în natură ne indică să mâncăm și noi cât mai verde şi mai colorat. Legumele cu frunzele de un verde intens, cele colorate, fructele de pădure – toate se aliniază cu dorința noastră de schimbare și ne pot ajuta în această direcție.
“Fructele și legumele colorate (cum ar fi spanacul, fructele de pădure și morcovii) sunt încărcate cu vitamine, minerale și fitonutrienți (substanțe chimice care se găsesc doar în plante), iar acestea fac o mulțime de lucruri uimitoare pentru corpul tău. La fel se întâmplă și cu plantele care miros puternic, cum ar fi ceapa, usturoiul, pătrunjelul, busuiocul, menta, dar și alte condimente. Culorile și mirosurile sunt un semnal pentru corpul tău, şi anume că alimentele pe care urmează să le consumi sunt bogate în nutrienți. Nutrienți care te pot ajuta și îți pot ajuta, implicit, starea de sănătate. De fiecare dată când mănânci ceva cu un miros pronunțat sau ceva colorat, îi spui corpului tău:
“Uite, bucură-te de această explozie de alimente nutritive.”
Iar corpul tău iți răspunde: “Wow, vitamina C, magneziu, componenți sulfurici și fibree? Yayyy?” și începe să-i placă și mai mult viața.
Astfel își poate continua cu bucurie misiunea de a te menține sănătos și puternic. Atunci când alegi alimente colorate și aromate îi transmiți corpului tău semnalul că îți pasă de sănătatea și de starea ta de bine generală.” ne spune Krista Scott Dixon în cartea sa despre nutriţie “Why me want it”.
Ca să te poți bucura cu adevărat de efectele hrănitoare ale legumelor și fructelor de primăvară, ai putea să renunți o perioadă la rețetele complicate și să te bucuri de salate proaspete și legume gătite minim, la aburi sau la wok.
Ce legume ai putea sa mănânci primăvara?
Ceapa - bogată în vitaminele A, B1, B2, C, E, potasiu, fier, calciu, zinc, compuși sulfurați, flavonoizi , enzime și altele
Urzicile - bogate în vitaminele A, B2, C, K, calciu, fier, magneziu, siliciu etc
Ridichile - conțin vitaminele C, B6, acid folic, potasiu, magneziu, cupru, zinc, fier, calciu etc
Spanacul- conține vitaminele A, C, E, K, acid folic, mangan, zinc, seleniu etc…
Leurda - vine cu vitaminele A si C, sulf, calciu, fier, adenozina etc…
Salata verde - vine cu vitaminele A, C, B1, B2, K, acid folic, potasiu, calciu, fier, cupru, fosfor, molibden etc
Căpșunele - bogate în vitamina C, A, E, B6, niacina, riboflavina, potasiu, mangan, fluor, cupru, fier, flavonoizi etc…
Cireșele - (dacă vă dă mâna sau aveţi o sursă proprie…) sunt bogate în vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, B9, calciu, magneziu, fosfor, cupru, mangan etc…
Adaugă meselor tale și alte alimente de sursă vegetală, chiar dacă nu ții post.
Poți opta pentru leguminoase (fasole, năut, linte, mazăre uscată), pseudocereale (quinoa, hrișcă, mei, amaranth). Dacă alegi produse pe bază de soia, este de preferință să le alegi pe cele din soia fermentată, cum ar fi tofu sau tempeh.
Consumă și grăsimi vegetale de calitate: ulei de măsline extravirgin, ulei de in, măsline, semințe de in, chia, dovleac, nuci, migdale și avocado. Iar pentru a îmbunătăți absorbția nutrienților, stropește deasupra niște suc de lămâie. Astfel, te poți bucura de mese sățioase, chiar în timp ce savurezi ceea ce îți poate oferi natura mai bun.
Hrana pe care i-o dam astfel corpului, îl ajută în procesul de detoxifiere, stimulând funcția ficatului și a vezicii biliare. Putem ajuta procesul de detoxifiere și dacă vom consuma mai puține:
- Grăsimi animale în exces (în special carnea grasă, prăjită în ulei)
- Grăsimi vegetale bogate în omega 6 (ulei de floarea-soarelui, ulei de rapiță, ulei de soia)
- Grăsimi trans, hidrogenate sau parțial hidrogenate (margarina, cremele de ciocolată, majoritatea dulciurilor din comerț, produse de patiserie preparate cu margarină)
- Produse alimentare puternic procesate (chips-uri, biscuiți, napolitane etc…)
- Alcool
- Alimente puternic sărate.
Grija pentru noi implică şi grija pentru propriile corpuri. Primavara ne reamintește că putem face schimbări, atunci când ne dorim să înflorim cu adevărat. Lasă natura să te inspire și alege culoarea, iar și iar. O primăvară cât mai frumoasă iți dorim!
Posted by Carina Badea pentru TomiStyle
Sursă foto: Pexels.com
19 martie 2019