Şi anul aceasta, ca oricare dintre noi, am pregătit ceva dulce pentru Crăciun. Unu… pentru că nu concep o masă fără desert şi doi pentru că îmi place enorm de mult să fac, dar şi să… mănânc dulciuri homemade!

Tradiţionalul Cozonac şi Nelipsitul Tort au fost de această dată cele care m-au preocupat cel mai mult. Nu am mai făcut niciun alt fel de prăjituri, nu de alta dar mama – ca în fiecare an – mânată de spiritul sărbătorilor, reuşeşte să facă minimum 3 tipuri de desert. Forţa fie cu tine! – mi-am zis la gândul că voi primi un întreg candy bar tradiţional cu care a venit… în vizită. Să nu mai spun că ea merge pe principiul americanilor cu nunta, gen something old, something new… mai exact face şi ceva clasic, dar mereu o nouă reţetă delicioasă!

Aşa că, pe lângă cel mai bun cozonac ever, rememorez gustul copilăriei mai ceva ca Marcel Proust cu madeleine-le… cu cornuleţele cu rahat şi prăjitura cu foi şi gem, plus un fel nou de negresă cu mascarpone şi jeleu.

Spuneam că reţeta de cozonac o am de la ea. Şi nici nu cred că am să încerc vreodată alta autohtonă şi nici măcar o alta importată, oricât de mult m-ar tenta… stollen-ul nemţilor, de pildă.

Pentru mine, cozonacul e unul singur şi este nelipsit pentru că nu există sărbătoare fără toate acele arome, pe care cu toţii le cunoaştem. Îmi place să-l umplu cu tot ce trebuie şi mă bucur că-mi iese după reţeta ei. Au crescut frumoşi şi pufoşi şi anul acesta şi au parfumat întreaga casă.

Pentru tort am mers pe reţeta clasică de pandişpan şi am făcut o cremă ganaş catifelată, aşezând pe fiecare strat feliuţe de mandarine din compot. Un tort de ciocolată fin şi dulce atât cât trebuie. În rest… dulciuri cât cuprinde!

Posted by: TomiStyle

Photo credit: Photo Phantasy

23 decembrie 2016

 

powered by social2s
Joomla SEF URLs by Artio