TOMISTYLE - Evenimente Constanta, Beauty Constanta, Mamici Constanta, Fotograf Constanta, Bloguri Constanta
De multe ori memoria olfactivă preia frâiele simţurilor şi mă poartă acolo unde vrea ea. Mi se întâmplă destul de des atunci când simt parfumul unor flori, cum este cel al liliacului. Iar unul din soiurile liliachii, în mod deosebit, mă trimite - mai ceva ca lalelele şi zambilele albastre - în curtea bunicii.
Nu întâmplător este cunoscut ca fiind şi floarea memoriei. Pentru că, într-adevăr, trezeşte amintiri. Şi spun cunoscut pentru că liliacul este de fapt un arbust – surprinzător... înrudit cu măslinul şi cu iasomia – care se extinde şi se ramifică pe suprafeţe chiar foarte mari. Până acum am întâlnit doar 4 feluri – alb, liliachiu, mov regal şi grena – din cele peste... 1000 de soiuri de arbuşti de liliac. Am ales să vi-l prezint pe cel mai drag mie.
Îmi aduc aminte cât de tare parfuma casa atunci când ne dădea bunica din partea mamei să punem la ierbar. Abia aşteptam să-mi strecor nasul printre foile acelea, să ajung cât mai repede la pagina Syringa vulgaris din Familia Oleaceelor. Florile presate, de-acum uscate bine de tot, păstrau mereu o anume mireasmă floral-vetustă.
Pădurile de liliac sălbatic sunt de-a dreptul ravisante! Şi multe poveşti au înflorit în astfel de păduri, cea a Contesei de Segur fiind doar una dintre acestea.
A înspirat multe case celebre, care au creat parfumuri inspirate de floarea liliacului. În limbajul florilor, florile violet sau liliachii reprezintă simbolul pentru prima dragoste, fiind folosite mai ales în cadrul logodnei, ca o dovadă a încrederii celor doi. Florile roz semnifică reproşul, în timp ce liliacul galben se referă la o nelinişte privind sentimentele iubitei, ceea ce necesită un răspuns lămuritor. Tradiţia populară mai spune despre această populară floare ca este şi un simbol al atracţiei irezistibile, motiv pentru care trebuie purtat de fetele care vor să se mărite ca să-şi cheme ursitul.
În România, Pădurea de liliac de la Ponoare este cea mai mare rezervaţie botanică de acest gen din România (la circa şase kilometri sud-est de oraşul Baia de Aramă, din judeţul Mehedinţi). Aici, ciorchinii de liliac se întind pe o suprafaţă de 20 de hectare, răspândind un parfum divin.
Liliacul se număra printre cadourile făcute de Soliman al II-lea ambasadorilor Europei Occidentale. În felul acesta, minunata floare de primăvară a pătruns în vestul continentului, obţinându-se la scurtă vreme soiuri noi.
În fiecare an, în lunile aprilie-mai, timp de 2 săptămâni, oraşul Rochester - New York găzduieşte Festivalul Liliacului. Cel mai mare eveniment dedicat florii memoriei reuneşte chiar şi 500 de varietăţi de liliac aduse din toate colţurile lumii.
Posted by: TomiStyle
Photo credit: Photo Phantasy
27 aprilie 2018
-
Hits: 2228