TOMISTYLE - Evenimente Constanta, Beauty Constanta, Mamici Constanta, Fotograf Constanta, Bloguri Constanta
Toamna este pe cât de romantică, pe atât de colorată prin minunatele sale flori. O cromatică cu adevărat debordantă îţi bucură privirile, de la nuanţe suave de roz-lila până la cel mai viu violet, de la tonuri acaju până la ocru, de la esenţe de galben aprins la cel mai copt oranj. Crizantemele, gladiolele, daliile, cameliile, ochiul boului, steluţele, toate alcătuiesc buchete imense şi parfumate care de care mai elegante şi mai frumoase.
Crizantemele (Chrisanthemum) sunt cele care tronează asupra grădinilor în acest sezon. Sunt recunoscute drept florile de aur, reginele toamnei şi cuprind peste 150 de specii. Sunt rezistente la frig, înflorind până spre sfârşitul anului. Atât că trebuie să fim atenţi, atunci când le plantăm în grădină, să nu le plasăm în lumină puternică şi nici înghesuite nu le place să stea. Tufele de... tufănele, cum mai sunt numite, sau margarete de toamnă sau florile Sfântului Dumitru sunt printre sortimentele de flori preferate pentru grădini datorită faptului că sunt uşor de plantat şi întreţinut, iar coloritului lor este extrem de diversificat.
Butăşirea se realizează primăvara, separând lăstarii de planta adultă şi plantându-i în diferite părţi. Aceştia trebuie să aibă 8-10 cm lungime şi maxim 2-3 frunze pentru ca planta să se canalizeze spre dezvoltarea rădăcinii.
La târgurile de profil şi prin florării le găsim în ghiveci, sub acea formă sferică, fiind foarte apreciate de iubitorii de frumos pentru că aduc culoare pe balcon sau pe terasă, înveselind totodată parcurile şi grădinile. Aşadar, dacă locuieşti la bloc, primul lucru pe care trebuie să-l faci când aduci acasă un ghiveci de crizanteme este să le muţi într-unul de teracotă, o idee mai mare decât cel iniţial. În felul acesta rezistă mult mai mult timp şi, de ce să nu recunoaştem, aspectul este unul...wow, florile fiind mult mai valorificate.
Crizantemele au cunoscut popularitatea încă din secolul al XV-lea, Tao Yamming, primul cultivator de crizanteme menţionat documentar a dus faima oraşului său care a fost numit, după moartea sa, Ju-Xian, adică “Oraşul Crizantemă”. Festivalul crizantemei este ţinut anual în provincial Tonxiang. Floarea face parte din suita celor mai graţioase plante chinezeşti, alături de orhidee, bambus şi ume – prunul chinezesc. O veche zicală din China spune: “Dacă vrei să fii fericit toată viaţa, apucă-te să cultivi crizanteme”.
Sunt asociate perfecţiunii, luminii, liniştii, odihnei, vieţii senine dar şi nemuririi. O veche legendă chinezească ne spune despre Keu Tze Tung care fugise din Valea Crizantemelor după ce ofensase un împărat. În drumul său, a fost nevoit să bea roua adunată pe petalele crizantemelor pentru a-şi potoli setea. A devenit, în felul acesta nemuritor.
În Japonia, crizantema a fost adusă de către călugării budhişti Zen, devenind un simbol pentru împărat – fiind înfăţişată cu cele 16 petale, asemenea soarelui la răsărit. Sub aceeaşi formă a fost adoptată ca sigiliu imperial. Cea mai înaltă distincţie din Japonia era “Ordinul Crizantemei”. În timpul războiului dintre dinastii, războinicii din sud aveau înfăţişată o crizantemă galbenă, semnificând curajul. Tot japonezii sunt cei care i-au închinat minunatei flori “Festivalul Fericirii”.
Crizantema a călătorit şi în America de Nord şi Europa. Carl Linnaeus a fost cel care a numit-o “Floarea de aur”, după prefixul grecesc chrys- (auriu – culoarea iniţială a florilor) şi -anthemon (floare).
Practicile Ayurvedice asociază crizantema cu chakra inimii şi se concentrează asupra frumuseţii acestei flori pentru a face să înflorească frumuseţea cuibărită în inimă. În calendarul floral chinezesc crizantema aparţine lunii septembrie, iar în cel englezesc, lunii noiembrie. Ea este totodată şi simbolul oraşului Chicago. Pentru americani, crizantemele mov sunt considerate a fi un talisman al norocului şi al reuşitei.
O legendă creştină spune că steaua care i-a condus pe cei trei magi la Bethleem a luat foma unei crizanteme aurii la intrarea grajdului unde se născuse Mântuitorul.
Aşadar, nenumărate legende şi o puternică simbolistică se ţes în jurul acestei flori. Frumuseţea lor a inspirat de-a lungul timpului nenumăraţi artişti care au redat-o în tuşele lor pline de culoare, dar şi poeţi care au păstrat-o în versurile lor. În felul acesta ne-am alăturat şi noi popoarelor care preţuiesc această floare, ocupând un loc însemnat în cultura românească prin Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei “Crizantema de Aur”.
Posted by: TomiStyle
Photo credit: Photo Phantasy
10 octombrie 2016
-
Hits: 2536