TOMISTYLE - Evenimente Constanta, Beauty Constanta, Mamici Constanta, Fotograf Constanta, Bloguri Constanta
Cetatea cocoțată în vârf de deal este una din cele mai frumoase din Dobrogea. Este singura cetate medievală din acest ținut, ridicată într-un golf al Mării Negre, deoarece Lacul Razelm de acum era doar golful despre care vorbim. Să călătorim puțin în timp și să pășim în vechea cetate întemeiată de negustorii genovezi din Imperiul Bizantin în secolele XIII-XIV, construită în scop militar, defensiv și de supraveghere a drumurilor de pe apă și de pe uscat. Ei dețineau la acele vremuri monopolul navigației la Marea Neagră.
În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, făcea parte din sistemul defensiv al Țării Românești, dar marea începuse deja să se retragă lăsând uscatul să formeze cordoane de nisip ce au dus în timp la formarea Complexului Lagunar Razelm-Sinoe, cel mai mare din Dobrogea și a Lacului Babadag. Astfel își pierde importanța strategică, este abandonată și cade în ruină.
Cami Oprea este genul de persoană mereu activă, optimistă, pasionată de tot ceea ce înseamnă călătorii şi care savurează orice experienţă adevărată. Content editor pentru blogul său www.jurnaluluneieve.ro , nume dat chiar de nepoţica ei! Încă o urmaşă a Evei, aşadar!
Pătrunzi în incinta ei urcând câteva trepte și poți face rapid turul ei, dar trebuie sa te oprești în toate punctele cardinale și să admiri priveliștea impresionantă a împrejurimilor. Fortificația a fost realizată foarte interesant, urmărind denivelările stâncilor, folosind-o pe fiecare în parte pentru a consolida zidurile. Lacurile albastre ale complexului, dealurile de un verde aprins, culmi conice sau rotunjite pe care pasc nestingherite turmele de oi, abrupturi stâncoase, ravene adânci săpate în loess și roci calcaroase, ciripit de păsări și șuierul celebrului vânt care bântuie prin Dobrogea noastră. Din această perspectivă este un loc unic cu aproape toate tipurile de peisaj din ţinutul nostru. Uneori, când este senin se vede și Marea Neagră. Locul este în prezent rezervație, aici se găsesc jumătate din speciile vegetale pe cale de dispariție din regiune și specii de interes incluse în listele roșii și europene: clopoțelul dobrogean, garofița pitică de stîncă fiind doar câteva din cele alte 20 specii.
De acelaşi autor:
Casa Vie din Vişina, un Colţ de Rai pe Pământ Dobrogean
Canaraua Fetii, Povestea Grotelor Misterioase din Dobrogea
Că vii de la Tulcea sau dinspre Constanța, nu ai cum să ratezi cetatea din vârf de deal, un monument de arhitectură medievală de prim rang, cu un trecut glorios și să sperăm că și cu un viitor frumos. Lasă-te purtat de istorie și mergi să cunoști o bucată din minunata Dobroge!
Pe aceeşi temă:
Enisala – tărâm de legendă
Posted by Cami Oprea pentru TomiStyle
Photo credits: Cami Oprea
3 iunie 2019
-
Hits: 3440