TOMISTYLE - Evenimente Constanta, Beauty Constanta, Mamici Constanta, Fotograf Constanta, Bloguri Constanta
Demult îmi imaginam un interviu cu regizorul Iura Luncaşu. Încă de pe vremea când dădea viaţă personajelor din "Numai Iubirea", "Pariu cu viaţa" sau "Lacrimi de iubire" – o etapă pe care a fructificat-o din plin timp de mai bine de un deceniu. Odată cu premiera peliculei “Faci sau Taci” din 14 martie de la Constanţa, am vorbit despre cum a crescut filmul românesc în ultimii ani, despre promovarea frumuseţilor României, despre familie, carieră, dar şi despre libertatea de creaţie şi echilibru. Toate, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Revista TomiStyle.
Promotorul telenovelelor în România, Iura Luncaşu a avut mereu curajul să fie altfel, să facă ceea ce simte, să spună ceea ce gândeşte. Şi asta se reflectă în toate creaţiile sale cinematografice. Nu mai puţin de 14 seriale pur româneşti şi 6 lungmetraje, l-au dus pe regizorul-producătorul-scenograful-actorul român pe drumul celor mai talentaţi şi profesionişti oameni din industrie.
...poveşti avem, Slavă Domnului, suficiente!
TomiStyle: De o bună vreme încoace vorbim despre Iura Luncaşu ca şi regizor de film independent. Cum este această etapă, ce s-a schimbat?
Iura Luncaşu: Tot timpul am făcut ceea ce-mi place. N-am făcut nimic forţat niciodată. Numai că acum, mai nou, mă îndrept spre o nouă zonă, asta care îmi place cu adevărat. Şi tot tind să ajung în zona în care să fac acele poveşti pe care mi le-am dorit întodeauna, şi anume poveşti frumoase, despre noi. Eu tot timpul am insistat pe chestia asta – avem un foclor absolut special şi nu ştiu de ce nu suntem atenţi sau mare parte dintre noi este atentă la toate clişeele pământului când se fac filmele şi aşa mai departe. Demult am spus lucrul ăsta, trebuie să avem un pic de curaj, trebuie să ne uităm un pic în ograda noastră şi trebuie să ne spunem noi poveştile noastre, cu alte cuvinte. Pentru că asta nu ne poate replica nimeni, umorul nostru poate fi foarte complicat de înţeles în alte părţi şi asta ne face diferiţi până la urmă, iar poveşti avem, Slavă Domnului, suficiente! Altfel spus Fă Rai Din Ce Ai.
Citeşte şi:
TomiStyle: O distribuţie complexă la Faci sau Taci. Cum reuşeşti, de fiecare dată, să-i „convingi” pe toţi să ia parte la astfel de proiecte, să aduni la un loc atâtea nume cunoscute?
Iura Luncaşu: Toate astea s-au întâmplat treptat. Fiind în industria asta de foartă multă vreme şi lucrând de-a lungul timpului cu destul de multe vedete, a fost foarte uşor. Apoi, eu când mă gândesc să fac un film, mă gândesc şi la cum să-l vând. Adică trebuie să învăţăm şi lecţia asta că prea ne-am învăţat să le facem şi dup-aia Dumnezeu cu mila, ce-o fi, o fi!... şi să mergem cumva la noroc. Eu mi-am propus să fac film comercial, film de public, pentru că eu consider că este ca o gaură neagră în cinematografia românească, la noi lipseşte acest gen de film. Nu e rău că oamenii s-au orientat spre film de artă, dar trebuie să se îngrijească cineva şi de filmul de public, filmul de duminică, filmul de popcorn până la urmă. Şi, evident că atunci când îmi fac selecţia, mă interesează oameni de peste tot, de aceea am şi din lumea sportului, am şi din lumea muzicii, de peste tot. Pentru că în felul acesta, iată, reuşim să ne facem văzuţi.
TomiStyle: Aşadar, nu toţi care apar trebuie să fie neapărat actori?
Iura Luncaşu: Singura condiţie este aceea ca fiecare influencer, fiecare vedetă trebuie să facă parte din film, trebuie să joace efectiv. Şi asta este datoria mea, să văd mai departe cum îi integrez. În timp, au fost ajutaţi de actorii cu experienţă, ei au căpătat încredere, au văzut şi altele şi au zis Da, aş încerca. E clar că dacă mă duc acolo, nu mă fac de râs sau mai ştiu eu ce. Pentru că pe film nu trebuie să faci vreo compoziţie sau ceva, aşa că se pot face foarte multe lucruri. Am nevoie de la ei de un singur lucru: să-şi dorească! Şi dacă-şi doresc să joace, sigur vor reuşi să facă ceva bun.
TomiStyle: Cum a primit până acum publicul Caravana “Faci sau Taci”?
Iura Luncaşu: Foarte bine, reacţii absolut fantastice! Aam avut 3 avanpremiere şi o Gală până acum. Se râde mult, se râde tot filmul şi asta contează enorm pentru toată lumea. Dar, iarăşi cum spun, la mine e o comedie de situaţie şi mă bucur că şi publicul constănţean a reacţionat aşa cum ne aşteptam.
TomiStyle: Ştii, mie mi-e dor să văd că se “toarnă” iarăşi la mare. Vom mai avea şi noi ocazia să vedem cum se filmează la Constanţa?
Iura Luncaşu: Sigur că da! Acum un an de zile, de exemplu, am pornit un proiect care trebuia să se întâmple 100% la mare, undeva într-o căsuţă la malul mării. A rămas însă în stand-by, pentru că e foarte greu să faci mai multe lucruri în acelaşi timp. Dar asta nu înseamnă că nu se va întâmpla, sau că nu voi relua la un moment dat proiectul. Deşi pentru cele mai recente filme am stat mai mult în vestul ţării, am fost de foarte multe ori în Constanţa, iar în cadrul galelor am ajuns, iată, pentru a patra oară.
TomiStyle: Ce ţi-ai propus pentru anii următori în cinematografie?
Iura Luncaşu: Dorinţa mea este să facem 2 filme pe an, ca să creştem cumva apetitul publicului, să vină oamenii spre noi. Că dacă facem azi un film şi mai facem peste trei ani de zile... uită lumea. Şi e greu să-i obişnuieşti pe oameni, să transformi lucrul ăsta într-un soi de cultură de a merge la cinematograf.
TomiStyle: Este greu să educi publicul pe genul acesta de film?
Iura Luncaşu: În ultima vreme am văzut că s-au iscat aşa... tot felul de competiţii. Dom’le, noi suntem într-o fază, în care chiar trebuie să ne bucurăm că mai apare unul nou pe piaţă. Şi le dau exemplu, cum îmi place mie să folosesc ca o metaforă, un principiu comercial, dacă vrei. E o prostie să-mi doresc ca eu să mă duc într-o piaţă, să fiu singura tarabă de-acolo. Pentru că la o singură tarabă, o să-ţi vină 3 sau 4 sau 5 care-ţi apreciază produsul tău. Eu zic că cel mai bine ar fi să avem 70 sau 80 de tarabe acolo şi chiar dacă se vor împărţi, ideea este că şi la tine oamenii vor veni într-un număr mai mare. Vor veni nu 4, ci 30 pe lângă acei cumpărători fideli. Şi vei fi mai în câştig. Suntem în faza în care trebuie să ne bucurăm că se fac mai multe filme independente, că din ce în ce mai mulţi oameni riscă şi iată că observăm după cifre că ele cresc de la an la an. Bine, eu n-am înţeles niciodată, în artă, competiţia. Pentru că avem această minunată calitate, aceea că Dumnezeu ne-a făcut pe toţi unici şi trebuie să avem curajul să ne spunem propriile poveşti şi dacă o facem, n-o să semănăm unul cu altul nici dacă am vrea.
...„Faci sau Taci” este un film american văzut în limba română
Eu chiar cred în filmul independent românesc şi, în general, în filmul comercial românesc şi îmi doresc ca lumea să mai înceapă să mai încerce din când în când şi genul ăsta de film. Să mai renunţe un pic la teama aia Dom’le, mă duc la film românesc… şi să prindă curaj să încerce sau să aibă încredere în cei care au văzut, să mai asculte câte o recomandare pentru că o să aibe mari surprize. La filmul ăsta, spre exemplu, toată lumea comentează că “Faci sau Taci” este un film american văzut în limba română. Iată că se poate şi uşor-uşor lucrurile se schimbă. A apărut şi alt tip de tehnologie, noi ne-am specializat făcând foarte multe lucruri şi e bine să mai încerce, să vină să vadă lumea film românesc pentru că o să le placă. Sunt convins că o să le placă. Îmi aduc aminte la Minte-mă frumos, când am venit aici, că am avut invitaţii gratis şi nu voiau să vină oamenii. Şi în final am intervenit eu, era în sală un grup de 7-8 oameni, care nici ei nu ştiau dacă voiau să stea sau să plece. În cele din urmă, în timpul filmului, au început să-şi cheme prietenii pe mesaje, să vină la film în timpul ăla şi totul a fost fantastic!
TomiStyle: Cum se împacă soţul şi tatăl cu regizorul-scenaristul-producătorul Iura Luncaşu?
Iura Luncaşu: Complicat, ca peste tot, de altfel. Noi nici nu suntem într-o piaţă sănătoasă, în care să ai timpii potriviţi şi pentru familie şi pentru carieră. Cum ar fi de exemplu, să faci un film şi dup-aia să-ţi permiţi să stai 6 luni şi să nu faci nimic?... Noi muncim încontinuu, reclădim nişte ruine şi asta necesită foarte mult efort. Noi nu facem mentenanţă, nu facem întreţinere, noi reconstruim nişte clădiri lăsate în paragină şi asta te solicită foarte mult pentru că este cel mai anevoios proces. Nu facem de la zero, noi r e c o n s t r u i m ! Şi atunci, normal că apar frustrări şi de-o parte şi de alta. Le mai mixăm noi aşa, dar, mă rog, în cele din urmă găsim un echilibru.
Alături de soţia lui, Alina Luncaşu, şi cei doi copii, Ilinca si Mihnea
TomiStyle: Cum privesc copiii lumea filmului?
Iura Luncaşu: Deocamdată nu par foarte încântaţi aşa. Mihnea, băiatul meu, care e mai mare şi înţelege mai multe, e foarte fascinat de gale. Îi plac lucrurile astea cu lume multă şi fast aşa, şi-a dorit aşaa... să mai vină pe la filmări. Fetiţa, Ilinca, are 5 ani, e mai mică, dar mai independentă, ăsta e felul ei, şi nu se manifestă atât de zgomotos în situaţiile de genul ăsta. Dar, evident că nu se simt prea confortabil atunci când eu plec câte o lună de zile de acasă la filmări, aşa că încă nu şi-au manifestat foarte clar dorinţa în sensul acesta.
TomiStyle: În final... Faci sau Taci? :)
Iura Luncaşu: Faci, faci, clar!
- Filmografie
- Faci sau Taci(2019)
- Ghinionistul
- Tudo
- Minte-mă frumos în Centrul Vechi
- Doar dacă e fetiță
- Minte-mă frumos ( 2012)
- Pariu cu viața
- Iubire și onoare
- Moștenirea
- State si Flacara - Vacanta la Nisa
- Aniela
- State de România / State de Romania
- State de Romania - Student la Sorbona
- Regina
- Inimă de țigan
- Iubire ca în filme
- Lacrimi de iubire - filmul
- Lacrimi de iubire
- Numai iubirea
- În familie
Posted by: TomiStyle
Photo credits: Arhivă personală
15 martie 2019