TOMISTYLE - Evenimente Constanta, Beauty Constanta, Mamici Constanta, Fotograf Constanta, Bloguri Constanta
Te-ai întrebat vreodată dacă meriți să slăbești și să fii sănătoasă? Probabil că acum chicotești. Ce întrebare absurdă… Bineînțeles că meriți! Oricine merită să slăbească și să se simtă bine în propriul corp. Și totuși. Dacă vrei să slăbești și să fii sănătoasă, există niște acțiuni pe care e necesar să le faci. Un preț pe care trebuie să-l plătești. Nu discutăm neapărat despre renunțarea la anumite alimente sau despre cumpărarea unui abonament la sală. Vorbesc despre investiția constantă în starea ta de bine, despre prețuirea, îngrijirea și prioritizarea propriei persoane.
Reformulând întrebarea inițială:
- Tu meriți să îți acorzi timp și răbdare pentru întreg procesul de slăbire?
- Tu meriți să îți dăruiești o oră pe zi în care să faci mișcare?
- Tu meriți să îți acorzi o jumatate de oră pe zi în care să faci activități care să-ți hrănească mintea și sufletul (să citești, să colorezi, să pictezi, sa meditezi, să te plimbi în natură, sa asculți muzică, etc)?
- Tu meriți să îți pregătești mesele la fel de meticulos precum le pregătești pentru cei dragi ție?
- Tu meriți să îți iubești corpul, cu tot cu imperfecțiunile lui?
- Tu meriți să dai niște bani în plus ca să-ți cumperi haine care să îți stea frumos, chiar dacă nu ai slăbit încă?
- Tu meriți să te iubești și să te îngrijești?
Dacă răspunsurile tale au fost în majoritate “nu”, e posibil să te întrebi ce ai putea face ca să le transformi în “Da”. E simplu și complicat în același timp. Atunci când mâncăm, ne oferim ceea ce credem că merităm. Atunci când alegem să facem sau nu mișcare, ne oferim ceea ce credem că merităm. Atunci când ne ignorăm nevoile corpului și ale minții (somn, hidratare, mișcare, relaxare) ne oferim ceea ce credem că merităm.
Nu facem schimbări de durată decât pentru persoanele pe care le iubim și le prețuim. Dacă noi înșine nu suntem pe lista oamenilor pe care-i iubim, schimbările pe care le facem nu durează. Dacă nu ne iubim, ducem cu noi un gol în inimă, un gol pe care, de cele mai multe ori, încercăm să-l umplem cu mâncare.
Carina Badea www.projectfit.ro este coach în schimbare de comportament alimentar, nutriţionist şi specialist în nutriţie sportivă vegetariană şi vegană şi de astăzi îi veţi găsi sfaturile valoroase şi în paginile Revistei TomiStyle.
''Dacă analizăm definiția iubirii și ne gândim la ea din perspectiva iubirii de sine, constatăm că aceasta este foarte precisă. Practicarea iubirii de sine înseamnă să învățăm să avem încredere în noi înșine, să ne tratăm cu respect și să fim buni și afectuoși cu noi înșine. Acest lucru pare o sarcină aproape imposibilă dacă ținem seama de duritatea cu care se tratează pe ei înșiși marea majoritate a oamenilor. De pildă, și eu sunt capabilă să vorbesc cu mine însămi într-o manieră pe care nu aș practica-o niciodată cu alte persoane. Câți oameni nu își spun: "Doamne, sunt atât de prost!'' sau ''Doamne, ce idiot sunt!" Așa cum nimeni nu îi face proști sau idioți pe cei pe care-i iubește, un astfel de limbaj atunci când vorbim cu noi înșine nu arată decât că ne lipsește iubirea de sine.''
(Brene Brown, ''Darurile imperfecțiunii'')
A ne prioritiza, a avea grijă de noi înșine este ceva ce se învață. Este, de fapt, un obicei. Cu cât îl practicăm mai des, cu atât devine mai ușor de practicat. Cu practică costantă, devine parte din noi. Iar din preaplinul pe care îl acumulăm atunci cand ne îngrijim cu adevărat, putem să le dăruim și celor pe care-i iubim. Contrar a ceea ce suntem tentați să credem, nu le furăm nimic atunci când ne dăruim nouă timp. Și nici atunci când învățăm să ne îngrjim. Mai mult, oamenii din jurul nostru învață cum să se comporte cu noi observând cum ne comportăm noi cu noi. Iar dacă ai copii, probabil ai aflat deja că ei învață cum să aibă grijă de propriile nevoi urmărind cum au grijă părinţii de ale lor.
Și iubirea de sine se poate învăța. La fel se pot învăța modalități de a satisface foamea emoțională, foamea care se manifestă ca acel gol din inimă, fără a apela la mâncare. Golul din inimă nu poate fi umplut cu mâncare, dar există modalități sănătoase de a umple acel gol. Inima caută conexiune, apartenență, iubire, iubire de sine, autoacceptare și recunoștință. Practici pe care le putem învăța și cultiva, începând cu recunoștința, autoacceptarea și iubirea de sine.
De acelaşi autor:
Cum să ai o Primăvară Bogată în Nutrienţi?
Mâncatul emoțional e un tipar comportamental pe care l-am adoptat ca să fugim de anumite stări din trecut, dar nu e necesar să ducem cu noi astfel de tipare o viață întreagă. Putem recunoaște care sunt situațiile în care mâncăm excesiv și putem schimba modul în care răspundem la ele. E un proces care necesită curaj, investiție de timp și efort, dar alternativa este să continuăm aceleași tipare o viață întreagă, nerezolvându-ne problemele care au dus la mâncatul excesiv și limitându-ne tocmai prin soluția pe care am reușit să o găsim. Kilogramele în plus nu sunt rezolvarea pe care o cautăm noi. Rezolvarea însă există și nu se găsește nici în autoînvinovățire, nici în autopedepsire, ci în autoacceptare, iubire de sine și în practicile prin care să ne regasim sinele autentic, puternic și autosuficient.
Încă te întrebi dacă meriți? Cu toții merităm. Merităm efort și grijă. Merităm să ne simțim bine în propriile corpuri. Merităm să ne acceptăm, să ne iubim, să ne pretuim. Merităm timp, răbdare și întelegere. Merităm toate acestea din plin.
Tu ce vei face azi ca să-ți reamintești că meriți?
Dacă ești pregătită să explorezi ce stă în spatele tiparelor de mâncat emoțional pe care le-ai dezvoltat, să înveți cum să le faci față emoțiilor ce te determină să mănânci în exces, dar și cum să creezi tipare noi, cum să îți hrănești cu adevărat corpul,
Eu
Carina Badea, nutriționist și coach în schimbare de comportament alimentar și mâncat intuitiv
și
Alina Tănase, psihoterapeut în hipnoză clinică, relaxare și terapie ericksoniană, consilier experiențial și psiholog clinician
te așteptăm la workshop-ul experiențial ‘’Jocurile Foamei’’ din 8 Iunie 2019, unde vom explora adânc motivele din spatele foamei și vom afla moduri sănătoase de a ne satisface toate tipurile de foame, inclusiv, și mai ales, cea emoțională. Pregătește întrebările și ne vedem acolo!
https://www.facebook.com/events/1974910342612043/
Posted by Carina Badea pentru TomiStyle
Sursă foto: Pexels.com
5 iunie 2019
-
Hits: 2506